2016. február 16., kedd

Könyves Oscar 2016

Habár jó régen nem írtam ide semmit, most itt a kiváló alkalom a közelgő Oscar-díjátadóval, hogy ezt a rossz szokást felszámoljuk. Ahogy tavaly, idén is kiválogatom, kik voltak kedvenc könyves hőseim és a kedvenc könyveim. Bár azt hiszem, most még nehezebb dolgom lesz bizonyos kategóriákkal, azért vágjunk csak bele!  1. Legjobb férfi mellékszereplő - Atticus Finch (Harper Lee: To Kill a Mockingbird)
Habár a filmet még nem láttam, már előre tudom, hogy abban csak még jobban bele fogok szeretni Atticusba, mert ha valamivel engem le lehet nyűgözni, akkor az a gerincesség és az igazságérzet.

2. Legszebb borító (Legjobb jelmez) - Neil Gaiman: American Gods 
A legteljesebb, Gaiman által most már talán végleg elfogadott verzióját olvastam ennek a könyvnek, ami nem meglepő módon gyönyörű borítót is kapott. Mondjuk onnantól kezdve, hogy valami fekete és arany, engem elég könnyű megvenni.


3. Legjobb novella vagy kis terjedelmű könyv (Legjobb rövidfilm) - Jonathan Franzen: Diszkomfortzóna 
Mivel ez a könyv egymáshoz lazán kapcsolódó epizódokból áll és nem olvastam tavaly egyetlen különálló novellát sem, ezért arra gondoltam, hogy az utolsó fejezetet választanám ebbe a kategóriába, mert arról azt éreztem, hogy önmagában is fantasztikusan megállja a helyét. Ami különösen érdekes volt, hogy egyfolytában a Breaking Bad "Légy" című epizódja jutott eszembe róla, annyira magába zárt, immanens egység volt benne.


4. Legjobb női mellékszereplő - Helen Justineau/Caroline Caldwell (M. R. Carey: The Girl With All The Gifts)
Mivel a két nő gyakorlatilag tökéletes ellenpólusa egymásnak, ezért nem nagyon tudtam választani közülük. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál - legalábbis az irodalmi megformálás szintjén. A morális indokok, az más tészta.

5. Legjobb leírások (Legjobb vizuális effektek) - Haruki Murakami Haruki: Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage
Nem is annyira a leírások, hanem egyáltalán a nyelvezete miatt emelném ki ezt a könyvet. Habár olvastam már líraibb műveket Murakamitól (Norvég erdő, 1Q84), ebben is megvolt minden olyan bravúr, ami miatt nagyon szeretem a könyveit. 


6. Egy könyv, amiből jó animációs film lehetne (Legjobb animációs film) - V. E. Schwab: Vicious
(Minimum) két antihős, lövöldözés, hullák, kísérletek, fantasztikum. Lehet, hogy nem is annyira hagyományos nyugati rajzfilmnek, hanem inkább animének tudnám elképzelni.


7. Legjobb csavar (Legjobb fényképezés) - Gillian Flynn: Dark Places
Kedvenc krimiíróm ezúttal is felkerült a listára, csak most a harmadik nagyregényével. Habár a Sötét helyek nem nyűgözött le annyira, mint a Sharp Objects, azért kiválóan megállja a helyét a gótikus-midwest-horrorok között.

8. Legjobb történelmi regény/non-fikció (Legjobb dokumentumfilm) - Lévai Balázs: Lovasi 
Miután a világ egyik legfájdalmasabb dolgának gondolom, hogy feloszlott a Kispál és a Borz és soha többé nem írnak és nem játszanak olyan jó számokat, mint régen, ezért egyértelmű volt, hogy örökre a szívembe fogom zárni Lovasi András élettörténetét.

9. Legjobb/legösszetettebb világ (Legjobb eredeti forgatókönyv) - Patrick Ness: Chaos Walking-trilógia
Nehezen rágtam át magam ezen a három könyvön, mert minél komplexebb lett a világ, annál elveszettebbnek éreztem magam benne - akárcsak maguk a főszereplők. Viszont érezhetően tényleg fantasztikus mennyiségű munka van benne, ami a végére nagyon is kifizetődik.


10. Legjobb filmadaptáció (Legjobb adaptált forgatókönyv) - Andy Weir: The Martian 
Be kell vallanom, hogy nem sok adaptációt láttam tavaly, ez viszont kiváló volt. Matt Damontól egy kicsit tartottam, hogy unalmas lesz megint az ő fizimiskáját bámulni az űrben, de egyáltalán nem így lett.


11. A legjobb író, akit tavaly fedeztél fel (Legjobb rendező) - Kazuo Ishiguro: Never Let Me Go
Habár nagyon homályos emlékeim vannak erről a könyvről (persze nem felejtettem el, miről szól, mert azt igen nehéz lenne), de azt tudom, hogy nagyon is meghozta a kedvemet Kazuo Ishiguro összes többi munkájához. 

12. Legjobb férfi főszereplő - Mark Watney (Andy Weir: The Martian)
Nem volt kérdés, hogy a tavalyi évben ő volt az egyik legnagyobb kedvencem. Hihetetlenül okos és humoros, akiért bőven megérné még 300+ napot eltölteni az űrben.


13. Legjobb női főszereplő - Jane Eyre (Charlotte Brontë: Jane Eyre)
Éleslátású, okos, néha bölcs, kedves, önfeláldozó, néha naiv, de mindig hű önmagához. Aki nem szereti Jane-t, azzal nagy bajok vannak. 


14. Legjobb önálló könyv (Legjobb film) - Jandy Nelson: I'll Give You The Sun
Sokat vacilláltam, tulajdonképpen melyik könyv tetszett egész évben a leginkább. Végül erre esett a választásom, mert valahányszor ránézek a borítójára, mindig eszembe jut, milyen érzés volt olvasni, és hogy milyen mélyen megérintettek a benne lévő dolgok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése