2015. március 16., hétfő

Egy cuki sorozatgyilkos története - Liza, a rókatündér

Hatalmas reményekkel ültem be a moziba, és egyáltalán nem kellett csalódnom. Ha az ismerőseim megkérdezték, hogy tetszett és milyen volt, persze nekem is egyből Wes Anderson neve kúszott a számra, de ha jobban belegondolok, egy-egy apró stílusbeli hasonlóságtól eltekintve ez valami egész más, és valami egész jó a magyar filmiparban a Szuperbojz meg a romantikusnak és/vagy viccesnek beállított lónyálak után.

Itt van nekünk Liza (Balsai Móni), a harmincéves szőke álmodozó, aki az idős Márta néni (Molnár Piroska) gondozásából él. A magányos leányzó egyetlen társa Tomy Tani (David Sakurai), a japán táncdalénekes szelleme. Liza kimenőt kap a születésnapján, és fontos misszióra indul: megpróbálja megtalálni igaz szerelmét. Az udvarlók azonban hullani kezdenek körülötte, mint a legyek, és Tomy segítségével Liza ráébred, hogy ő egy elátkozott rókatündér, aki a legenda szerint fekete özvegyként szívja el szeretői életerejét. Az egyre gyűlő áldozatok felkeltik a rendőrség figyelmét, és a kissé mamlasznak tűnő, de jó szándékú Zoltán Zászlóst (Bede Fazekas Szabolcs) állítják rá az ügyre.

A Liza erőssége egyértelműen a jól eltalált, érdekes modorú színészi játékban, illetve a vizualitásban és a zenében rejlik. A Tövisházi Ambrus által komponált dallamok nagyon emlékezetesek, szinte muszáj rájuk táncra perdülni. A színvilág noirosan visszafogott - mégiscsak gyilkosságok történnek -, a díszlet mesterien van megalkotva: a Mátyás téri Magda-udvar épülete, a leharcolt, félig üres polgári lakás vagy az Erzsébet téri Terminal étterem helyére álmodott Mekk Burger tökéletes hátteret adnak a szürreális történethez.

Nagyon-nagyon szeretem ezt a filmet, azt hiszem. Kicsit Amélie-s, kicsit Wes Andersonos, de közben mégis ikonikusan magyar és budapesti. Balsai Móniért azóta rajongok, hogy a székesfehérvári színházban Stuart Máriát alakította; Zoltán Zászlóst egyszerűen hazahoznám és megölelném. Liza további választottjai mind tökéletesen agyament módon megalkotott karakterek - a különleges ételeket kedvelő Károly kedvenceit még napokkal később is emlegettük.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése