2015. február 25., szerda

A brit menőség esszenciája - Kingsman: A titkos szolgálat

Ez a film iszonyatosan kúl - ezt gondoltam úgy az utolsó tíz percig. A véleményemmel nem voltam túl népszerű, de ez még nem tántorított el tőle. A későbbiekben részletezem a problémámat, de most egyelőre maradjunk annál, hogy sosem láttam még ennyi szép öltönyt egy rakáson, talán csak a Mad Men-ben.

A történet a szokásos tinédzserkém-filmek megszokott folyásához igazodik: adott a kicsit béna, rossz helyzetből induló, lehetőleg vézna főhős, akinek különböző próbákat kell kiállnia, hogy a titkos szervezet tagja lehessen. Közben általában megszerzi a nőt lányt, megtanul tékvandózni és maga lesz a megtestesült menőség. A Kingsman abban különbözik korábbi társaitól, hogy mivel egy Mark Millar-képregényből készült (ő írta a Kick/Ass-t), sokkal több a Tarantinót is megszégyenítő vérfürdő, és a szuperkütyük is különösen fantáziadúsak. A kerekasztal modern lovagjaira - az ő nevüket használják kódnévként az ügynökök - pedig természetesen azért van szükség, mert mindig van egy őrült, aki fel akarja robbantani a világot. 

Aki eddig nem volt szerelmes Colin Firth-be, az most az lesz. Aki nem, annak nem tudom milyen ízlése van, de az, ahogy makulátlanul elegáns öltözékben ellátja a baját egy kocsmányi brit low life-nak, az egyszerre kiváló szórakozás és egyben fényképezési bravúr. És akkor a templomos jelenetről még nem is beszéltem, ami egyértelműen a Kill Bill-t idézi; és ha már Tarantino, akkor nem lehet elmenni a műlábú testőr/asszisztens, Gazelle mellett, aki kétségtelenül méltó versenytársa Colin Firth karakterének, ha tökösségről van szó, és méltó főhajtás Quentin főhősnői előtt. A pösze Samuel L. Jackson szupervicces, a főhős Eggsyt játszó Taron Egerton pillantására biztos, hogy jó pár bugyi a földre csusszant, de emellett eléggé aranyos és menő is. Morbid vizuális orgia az egész, és az alapjául szolgáló képregénynél fényévekkel  jobb.

És akkor térjünk rá egy mondat erejéig a problémámra. Az interneteken sok helyen vitatták az análszexes poént, ami nyilván a kemény akciójelenetek után csak rá akart tenni még egy lapáttal a film szupermaszkulin világára, de én teljesen feleslegesnek éreztem; és azt hiszem, főképp azért, mert  Harry Hart (Firth) végig úriembert akar nevelni Eggsyből. Értem, hogy ő ettől őrzi meg a "rosszfiús imázsát" meg hogy ez egy újabb fricska a James Bond-filmeknek, de valamiért engem nem ragadott meg a dolog.

Nem akarom negatív mondatokkal befejezni a bejegyzést, mert szó sincs róla, hogy ne tetszett volna a film, sőt. Hihetetlenül élvezetes és szórakoztató volt, a teljesen eltúlzott vérfürdők és a teljesen reális társadalmi kérdésfelvetések egészen finom összhangját hozta.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése